anticonceptie – lesinhoud – kosten en vergoedingen

eLearning Nietofwelzwanger | anticonceptie

inleiding | wat ga je leren | lesinhoud | veelgestelde vragen | kennistest | links

Anticonceptie | Lesinhoud | 1. Hormonale anticonceptie | 2. Hormoonvrije anticonceptie | Kosten en vergoedingen door zorgverzekeraars

Welke kosten van anticonceptie vallen binnen de dekking van de basisverzekering?

Als we kijken naar de kosten van anticonceptie en de mogelijkheden om deze kosten vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering, maken we een onderscheid tussen de anticonceptiepil (vaak gewoon “de pil” genoemd) en andere anticonceptiemethoden.

Eigen risico 2020

In 2020 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,00

Kosten van de anticonceptiepil

Voor vrouwen tot 21 jaar geldt dat zij de kosten van de anticonceptiepil volledig vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Hierbij gelden wel de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) en is het gekozen eigen risico van toepassing.

Vrouwen vanaf 21 jaar krijgen pil niet vanuit de basisverzekering vergoed. Hierop geldt één uitzondering, namelijk wanneer zij de pil voorgeschreven krijgen vanwege bepaalde medische aandoeningen. Dan kunnen zij de kosten van de pil wel declareren.

De vergoeding van het plaatsen van een anticonceptiemiddel zoals een spiraaltje valt wel onder de basisverzekering.

Vergoeding overige anticonceptie

De basisverzekering vergoedt geen kosten van andere anticonceptiemiddelen.

Anticonceptiepil en het eigen risico bedrag

Bij de basisverzekering is sprake van een verplicht eigen risico.

Over het eerste deel van zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, betaalt de verzekerde het bedrag aan wettelijk eigen risico, eventueel vermeerderd met een vrijwillig gekozen hoger eigen risico bedrag.

Dit geldt ook voor de kosten van de anticonceptiepil, voor zover deze onder de basisverzekering vallen.

Omdat de anticonceptiepil alleen onder de basisverzekering valt als je 21 jaar of jonger bent en er alleen een eigen risico bestaat voor volwassenen, is het eigen risico bedrag bij anticonceptie alleen van toepassing voor pilgebruikers die ouder zijn dan 17 en jonger dan 22.

Welke kosten van anticonceptie vallen binnen de dekking van de aanvullende zorgverzekering?

Zoals bij de meeste kosten die onder de dekking vallen van aanvullende zorgverzekeringen, geldt ook bij de kosten van anticonceptie dat er grote verschillen bestaan tussen de geboden dekkingen binnen aanvullende zorgverzekeringen.

Voor de anticonceptiepil geldt dat veel aanvullende zorgverzekeringen (niet alle!) de kosten van de pil vergoeden, als die voldoen aan de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem). Dit houdt in dat de betreffende anticonceptiepil (= het geneesmiddel) opgenomen moet zijn in een register om voor declaratie in aanmerking te komen.

Bovendien geldt vaak een maximale vergoeding per jaar.

Voor andere anticonceptiva of anticonceptiemethoden geldt dat het heel sterk afhangt van de gekozen zorgverzekering of er sprake is van een dekking en zo ja, hoe die dekking eruit ziet.

Op het moment dat iemand gebruik maakt of wil gaan maken van een bepaalde anticonceptiemethode, is het verstandig om goed te bekijken welke zorgverzekering een passende dekking biedt.

Eén boodschap uitdragen

Zorg dat je aan je studenten één boodschap uitdraagt, in het algemeen kan je zeggen dat elke pil anders werkt en dat ze dat op de bijsluiter kunnen lezen. Dit doen ze vaak niet, begrijpen ze vaak ook niet, daarom een éénduidige boodschap!

Wat kost het?

Microgynon
per drie maanden € 49,-

Yasmin
per drie maanden € 60,50

Nuvaring
per drie maanden € 84,50

De Mirena
per vijf jaar € 128,-.

De prikpil
per drie maanden ongeveer € 15,-

Waar is het condoom te koop en hoeveel kost het?

Het condoom is bijna overal te krijgen, bijvoorbeeld bij de Hema, Kruidvat, etc. De prijs van het condoom varieert van 10 stuks voor € 2,89 tot 12 stuks Durex condooms voor € 4,99.

Condooms zijn ook verkrijgbaar in diverse smaken zoals aardbei, framboos enz.

Waar de koper wel op moet letten is dat er op de verpakking van condooms een CE merk staat, laat dit duidelijk op het doosje zien.

Wat kun je doen als het condoom scheurt?

Indien men de pil niet gebruikt en er dus een risico is op een zwangerschap kun je in Nederland de morning-afterpil krijgen.

Hoe eerder iemand de morning-after pil slikt hoe beter.

De morning-after pil is geen voorbehoedmiddel maar een noodmaatregel achteraf.

Tip!

Bij de vraag hoe je kunt checken of een condoom gescheurd is:

Eerst aan de leerlingen vragen of iemand weet hoe je dit kunt checken, daarna pas zelf vertellen.

Antwoord:
Je kunt een condoom goed checken door er water in te laten lopen.