tienerouderschap – veelgestelde vragen

eLearning Nietofwelzwanger | tienerouderschap

inleiding | wat ga je leren | lesinhoud | veelgestelde vragen | kennistest | links

Tienerouderschap | Veelgestelde vragen

Meestal kost het opvoeden van een kind in totaal 100.000 euro.
In de meeste gevallen heb je geen recht op urgentie bij het zoeken naar een woning als je zwanger bent. Het is dus handig om al voordat je zwanger wordt na te denken over waar je wilt wonen als er een kindje is.
De kosten van een oppas zijn erg afhankelijk van wat je precies wilt en nodig hebt. Je hebt recht op kinderopvang toeslag tot een bepaald maximum als je naar school gaat of werkt. Het is dus heel verstandig om vooraf uit te zoeken wat je precies wilt en hoeveel je dan nog zelf moet betalen.
Je kunt met je opleiding overleggen over de mogelijkheden om de combinatie van school en ouderschap zo goed mogelijk te combineren. Het is dus mogelijk om kinderopvangtoeslag te ontvangen voor de uren dat je naar school gaat of stage gaat lopen.
Welke behandeling het beste is als je een abortus wilt, is afhankelijk van hoe ver je zwanger bent. Als je pas heel pril zwanger bent kan het soms door het inbrengen van medicatie in de vagina die een abortus opwekken. Als je al wat verder zwanger bent, wordt in de meeste gevallen een (zuig)curettage toegepast. Onder (plaatselijke)verdoving wordt het vruchtje dan uit de baarmoeder gehaald. Meestal herstel je lichamelijk snel van een abortus. Je kunt de eerste dagen wat bloedverlies en buikpijn hebben zoals bij een menstruatie.
In de meeste gevallen is het met adoptie nog wel mogelijk om bijvoorbeeld een bezoekregeling te treffen. Je hebt dan alleen geen gezag meer over het kind en kunt dus ook geen belangrijke beslissingen meer nemen. Adoptie kan alleen als zowel de moeder als de vader achter de adoptie staan.

Vragen over Tienerouderschap

Tijdens de lessen van Nietofwelzwanger over tienerouderschap stelden studenten deze vragen.

We zetten ze hier op een rijtje voor je.