anticonceptie – veelgestelde vragen

eLearning Nietofwelzwanger | anticonceptie

inleiding | wat ga je leren | lesinhoud | veelgestelde vragen | kennistest | links

Anticonceptie | Veelgestelde vragen

Er zijn ook condooms voor vrouwen verkrijgbaar. Spreek voor dat je met elkaar gaat vrijen over het gebruiken van een condoom. Mocht je elkaar langere tijd kennen en je gebruikt andere anticonceptie methoden om niet zwanger te worden doe dan eerst een SOA test. Deze kun je laten doen bij de huisarts of bij Rutgers groep.
Het is belangrijk als het condoom gescheurd om aanvullende maatregelen te treffen. Binnen 72 uur kun je gebruik maken van de morning after pil. Je kunt ook gebruik maken van het Spiraal. Dit moet je dan binnen 5 dagen nadat het condoom gescheurd is laten inbrengen.
Er zijn twee soorten spiraaltjes. De koperspiralen zonder hormonen zijn geschikt als je liever geen hormonale anticonceptie wilt gebruiken en toch goed beschermd wilt zijn tegen een zwangerschap. De spiraaltjes met hormonen (het is een hele lichte dosering ongeveer 35 keer minder dan bij de pil) beschermen ook tegen ongewenste zwangerschap en worden vaak gebruikt als je heftige menstruaties hebt.
De draadjes die aan het spiraal blijven zitten om het na een aantal jaren weer te verwijderen kun je over het algemeen niet voelen. Ze zijn heel dun en zitten meestal om je baarmoedermond waardoor je ze zelf niet voelt zitten en je partner ze dus ook niet voelt.
Met het koperspiraal hou je je eigen menstruatie je bent dus gewoon ongesteld. Als je een spiraaltje met hormonen hebt is het vaak zo dat je geen menstruatie meer hebt of nog maar heel weinig bloedverlies (het bloedverlies is dan niet te voorspellen).
De nuvaring kan 3 weken blijven zitten. Net als bij de pil kun je ook de stopweek bij de NuvaRing overslaan de ring blijft dan 3,5 week zitten.
Je kunt de pil doorslikken en de stopweek overslaan. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van de pil zelfs nog wat toe. Als je de pil langdurig (meer dan drie maanden) doorslikt kan het zo zijn dat je een “ doorbraak bloeding krijgt” dit is een kleine hoeveelheid bloedverlies. Een doorbraakbloeding is niet erg je kunt de pil gewoon door blijven slikken of op dat moment een stopweek inlassen. Je kunt je stopweek ook verkorten door eerder dan je gewend bent weer aan een nieuwe pilstrip te beginnen.
Als je diarree hebt is de kans groot dat de werking van de pil niet meer optimaal is. Ook dan maak je de strip af en gebruikt condooms voor extra bescherming.
Als je hebt overgegeven is de pil mogelijk minder werkzaam. Net als bij diarree maak je de strip af en gebruikt condooms voor extra bescherming.

Vragen over anticonceptie

Tijdens de lessen van Nietofwelzwanger over anticonceptie stelden studenten deze vragen.

We zetten ze hier op een rijtje voor je.