eLearning Nietofwelzwanger | gezond zwanger worden
inleiding | wat ga je leren | lesinhoud | veelgestelde vragen | kennistest | links
Gezond zwanger worden | Lesinhoud | 1. Ontwikkeling foetus | 2. Invloed leefstijlfactoren
2.1 Intro | 2.2 Voeding | 2.3 Alcohol, roken en drugs | 2.4 Medicijnen | 2.5 Erfelijke ziekten
2.2 Voeding
Algemene voedingsadviezen zwangerschap
Het advies is om de eerste 10 weken iedere dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit is een vitamine die de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje verkleint.
Pas op met vitamine A
Vitamine A zit voornamelijk in orgaanvlees, maar ook in producten zoals leverpastei.
Zwangeren mogen niet meer dan 3000mg vitamine A per dag binnenkrijgen. Dit staat gelijk aan één boterham met een leverproduct per dag.
Leverworst, leverpastei, paté, Berliner, leverkaas en lever zijn voorbeelden van leverproducten.
Het advies luidt om geen orgaanvlees zoals lever te eten.
Eet geen rauwmelkse kazen
Producten gemaakt van rauwe melk hebben ‘au lait cru’ op de verpakking. Gewone kazen, kruidenkaas, mozzarella, brie en schimmelkazen die te koop zijn in de Nederlandse supermarkten, zijn over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus geen probleem.
Gebruik maximaal 200 mg cafeïne per dag
Dit staat gelijk aan:
–> 2-3 koppen koffie per dag
–> 8 glazen cola per dag, gezien hoeveelheid suiker is het advies om minder cola te nemen!
–> 5 koppen thee per dag (Tip: Rooibosthee en kruidenthee bevatten geen tot nauwelijks cafeïne)
–> Geen Redbull/energiedranken in verband met de kans op hartritmestoornissen
–> 6 koppen chocolademelk per dag
Zero frisdranken bevatten geen cafeïne, Cola light wel.
Eet geen rauw vlees
Voorbeelden van rauw vlees zijn filet american, rauwe ham, carpaccio, rosbief, ossenworst, rauwe fricandeau, biefstuk of tartaar. Als het vlees helemaal doorbakken is of vleeswaren verhit zijn geweest mag het wel.
En ook als vlees twee dagen ingevroren is geweest bij minimaal -12℃.
Eet geen gerookte vis
Eet geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, zowel vacuûm verpakt als anderssoortig verpakt. (gerookte zalm, paling, makreel). Verse vis van de visboer of verhit kunnen wel!
Eet geen rauwe vis, schaal-en schelpdieren
Voorbeelden zijn kreeft, garnalen, krab, mosselen, oester, kokkels.
Eet geen roofvissen
Voorbeelden zijn zwaardvis, tonijn, haai, en koningsmakreel. Tonijn uit blik mag wel.
Vette vis mag maximaal 2 keer per week
Voorbeelden van vette vis zijn makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel. Vette vis mag maximaal 2x per week en gebakken. Zalm mag ook wanneer het niet volledig doorbakken is, mits deze uit de vriezer komt. Deze moet minimaal 2 dagen diepgevroren zijn.
Sushi
Sushi mag als deze geen rauwe vis bevat.