gezond zwanger worden – kennistest – toelichting

eLearning Nietofwelzwanger | gezond zwanger worden

inleiding | wat ga je leren | lesinhoud | veelgestelde vragen | kennistest | links

gezond zwanger worden | Kennistest | Toelichting op de antwoorden

Vraag 1 – Wanneer moet je starten met het slikken van foliumzuur bij een zwangerschapswens?

Het juiste antwoord was: Als je stopt met anticonceptie

Het advies van foliumzuur gebruik ter verkleining van de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje is van 8 weken voor conceptie tot 10 weken na de conceptie. Aangezien de conceptie datum nooit precies bekend is is het meest praktisch haalbare advies om op zijn laatst te beginnen bij het stoppen met anticonceptie. Eerder starten is natuurlijk ook prima.

Vraag 2 – Hoeveel procent van de zwangeren bevalt op de uitgerekende datum?

Het juiste antwoord was: 4% van de zwangeren

De uitgerekende datum is een datum die eigenlijk alleen aangeeft dat de baby in de meeste gevallen in de 5 weken rond die datum geboren zal worden (drie weken ervoor tot twee weken erna). Er is dus maar een heel klein percentage kinderen die precies op de uitgerekende datum geboren worden. Dan is er ook nog ongeveer 4% van de kinderen die te vroeg geboren worden en een veel kleiner deel die na de 42 weken geboren worden. 

Vraag 3 – Wat kan je als zwangere beter vermijden om te doen?

Het juiste antwoord was: De kattenbak verschonen

In de zwangerschap is het advies om het verschonen van de kattenbak en werken in de tuin zoveel mogelijk te vermijden. Als dit nodig is kan het wel maar dan met het dragen van handschoenen. Dit om de kans op het oplopen van toxoplasmose zoveel mogelijk te verkleinen. 

Vraag 4 – Welke voedingsmiddelen kan je beter laten staan als je zwanger bent?

Het juiste antwoord was: Rosbief

Rauw vlees kan toxoplasmose bevatten. Daarom is het verstandig om in de zwangerschap geen rood vlees zoals filet american en biefstuk te eten. Tenzij het goed verhit en doorbakken is. 

Vraag 5 – Hoeveel komt een zwangere gemiddeld aan tijdens de zwangerschap?

Het juiste antwoord was: Tussen de 11 en 16 kg

De meeste vrouwen komen tussen de 11 en 16 kilo aan in de zwangerschap dit zit natuurlijk in het gewicht van de baby ongeveer 3500 gram, 1,5 liter extra bloed, 800 gram placenta en ongeveer 800 gram en extra vocht en vet reserves die nodig zijn bij geven van borstvoeding. Hoeveel een vrouw precies aankomt is ook afhankelijk van haar begin gewicht in de zwangerschap.